Jure pisze:
Beskid Niski Compass Wydanie 18, Rok wydania 2022
Z nowości m.in. zaznaczono tereny "Zanocuj w lesie". Jakieś inne zmiany?
Z tym właśnie wydaniem mapy wędrowałem na przełomie pierwszej i drugiej dekady lipca b.r. po Beskidzie Niskim.
Mapę nabyłem w internecie rok lub dwa lata temu - była z poprzedniego sezonu, a więc tańsza - żal było nie brać
Uznałem, że moje dwie (w zasadzie trzy) pozostałe mapy BN się nie nadają. Najstarsza miała jeszcze wioski zaznaczone jako kwadraciki i prostokąciki, laminowany ExpressMap ukazywał stan na 2006 r. (używałem go w 2007 r podczas pierwszego przejścia BN zachód-wschód), zatem byłaby ciekawa jako mapa historyczna (np. zaznaczono tam działającą bazę namiotową w Hucie Wysowskiej czy chatkę AKT w Wawrzce

), zaś najmłodsza z posiadanych była w dziesięciu, a może nawet kilkunastu częściach
Co mi się na tej mapie nie podobało?Że np. był ucięty zachód BN - na tej mapie nie ma prawie całego żółtego szlaku ze stacji Nowy Sącz Jamnica przez Góry Grybowskie (szlak objawia się na niej dopiero niedaleko przed Florynką)

, nie znajdziecie tam niebieskiego szlaku idącego przez Rosochatkę czy Jaworze (było nie było - jest tam wieża widokowa

) itd. W terenie zaskoczył mnie również szlak (czy ściślej - ścieżka) łączący szczyty Korony Ziemi Jasielskiej - m.in. Jawornik z Banią Szklarską (ale np. na portalu "Mapa turystyczna" również tej ścieżki nie ma). Nie wiem w ogóle, kiedy ta korona powstała
Co jest fajne?Że jest aktualniejsza od moich starych map
Że jest papierowa, a nie laminowana
Że spokojnie idzie na niej nawigować poza szlakiem
Że na okładce jest "pięćdziesiątka jedynka" na Rotundzie (w końcu to jeden z symboli Beskidu Niskiego!)
Że nie ma niepotrzebnych moim zdaniem, a niegdyś notorycznie umieszczanych informacji turystycznych na odwrocie (miejscowości, opis przyrodniczy itd.)
Że...
Dobra, starczy tej wyliczanki