A jak już zawędrowałem za San... to o Barszczu
Barszcz Przez Polaków zwany Ukraińskim, przez Ukraińców po prostu Borszcz. (werja bogata, występują wersje biedniejsze. Nawet do najbiedniejszych czyli barszczu z ziemniakami/fasolą i śmietaną)
Buraki, pomidory (przecier), fasola, seler, marchewka, pietruszka, cebula, czosnek, kilka liści kapusty, kilka ziemniaków, liść laurowy, ziele, sól, pieprz, masło, śmietana, ocet.
Fasole namaczamy dzień wcześniej.
Buraki ścieramy na grubej tarce, zalewamy wodą dodajemy liść i ziele, solimy i gotujemy.
Mięso (najlepiej jakieś z kością) rozkawałkowujemy i krótko obsmażamy na maśle i wrzucamy do garnka z gotującymi się burakami.
Dodajemy kapustę, pokrojone ziemniaki i fasole.
uzupełniamy masło na patelni i zesmażamy drobno posiekaną cebule i starte na grubej tarce seler, marchewkę, pietruszkę i rozgnieciony czosnek.
Jak nam się to wszystko ładnie zarumieni, zmięknie i marchewka złapie kolorek od tłuszczu - wsypujemy wszystko do wspólnego gara.
Dodajemy obrane i pokrojone pomidory ew. przecier (ja preferuje ten w puszkach z bażantem)
Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, żeby smakowało.
Jak już wszystko mamy miękkie i gotowe, wlewamy trochę octu i gotujemy jeszcze kilka minut na maleńkim ogniu.
Na talerzu, posypujemy posiekaną pietruszką i dodajemy solidną porcje śmietany.
(jw)