wojtek pisze:
...Tymczasem to faktycznie może być fragment nowego szlaku zielonego prowadzącego z rejony Gutkowej Koliby na Kamień i do granicy (w zasadzie ten szlak, podobnie jak poprzedni żółty omija szczyt Kamienia). Możliwe, że dalej z Kamienia prowadzi granicą i odchodzi razem z niebieskim do Jasiela....
Ja to w poprzednim poście z małym prawdopodobieństwem przypuszczałem, a Wojtek nie wykluczył takiego stanu. Żeby temat skomplikować, to informuję, że:
dziś nasz forumowicz, Kulczyk był na Kamieniu, ja go przez telefon podpytałem , a on poinformował mnie, że widział zielony szlak, prawdopodobnie wyznakowany przez Słowaków, poprowadzony z rozwidlenia na granicy pod Kamieniem na ZACHÓD ! Prowadzi granicą i w pewnym momencie sprowadza na południe, na Słowację. ???
wojtek pisze:
Ze słowackiej strony na granicę prowadzi też szlak niebieski na Danawę.
???
Wiem,że Słowacy dla ciągłości szlaków przemalowali swój niebieski szlak z Kalinova na Kalinowskke sedlo na zielono. W ten sposób nasz szlak zielony zaczynający się w Besku, a urwany na Kalinowskim sedle przez wspomnianą przez nas obu likwidację sporego kawałka granicznego, odzyskał ciągłość i taraz zaczyna się w Besku, a kończy w Kalinovie. To coś podobnego do wspomnianego przez Ciebie zielonego szlaku Komańcza - Wydrań.
A ten niebieski słowacki na Danawę? Widziałeś, czy czytałeś o nim?
Chyba w listopadzie postaram się na dzień wyskoczyć w rejon Górnej Jasiołki. Ze Słupska, to nie tak strasznie daleko. Lubię takie "problemy" w BN analizować naocznie.