Jure pisze:
Artykuł długi, plany ambitne, inwestycje w BN i w Bieszczadach bardzo rozległe. Co tam nie planują!
Fundusze są, o czym piszą:
Ponad 22 mln złotych – taką kwotą z pieniędzy programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027 zostaje dofinansowany ten projekt. 26 mln złotych to z kolei koszt wszystkich inwestycji w ramach projektu. Obok pieniędzy ze środków unijnych, na sfinansowanie projektu pójdą pieniądze z budżetu samorządu województwa, jako wkład własny.Po kilku latach infrastruktura sypnie się, co jest naturalnym i oczywistym zjawiskiem. Kto o to będzie dbał, poprawiał, odnawiał? Oddziały PTTK? Może Nadleśnictwa ? Bo piszą m.in.
O inwestycjach, za które odpowiadać – jako partner projektu – będzie nadleśnictwo Cisna mówił Grzegorz Łukacijewski - nadleśniczy tamtejszego nadleśnictwa.Lasy Państwowe są bogate, ale funduszy wystarczy?
Obiecanek w temacie utrzymania wszelakich szlaków, zwłaszcza infrastruktury było mnóstwo. Jak jest w rzeczywistości, to widać poruszając się po BN i nie tylko. Przepowiadam odpychanki typu "to nie nasze", nie mamy funduszy"...
W tym projekcie na zachód od Podkarpacia ma dołączyć się Małopolska.
Czy to wszystko w BN potrzebne ? Na podobne pytania padają nie tylko na forum skrajnie odmienne odpowiedzi. Ja mam własne przemyślenia: szkoda mi Beskidu z przed kilkudziesięciu lat.
Nie piszą o tym, że będzie też kolejna zmiana tego szlaku w okolicach Nowe Wsi wymuszona budowaną S19
https://mapy.com/pl/turisticka?l=0&x=21 ... 17939&z=15