kabir pisze:
O, jak temat znowu wypłynął, to się mi coś przypomniało.
Większa część zawartości Zeszytów Sądecko-Spiskich t. 3, wydanych przez Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu w 2008 roku poświęcona jest konfederacji barskiej. Są to materiały z konferencji naukowej poświęconej pamięci dr. Andrzeja Wasiaka Konfederacja barska w południowej Małopolsce, 20-21 września 2008, Sądecki Park Etnograficzny - Miasteczko Galicyjskie.
Tom zawiera m. in. artykuły:
Michał Zacłona - Dr Andrzej Wasiak badacz dziejów konfederacji barskiej w Małopolsce.
Waldemar Potkański - Międzynarodowy układ sił w Europie w połowie XVIII wieku oraz stosunek mocarstw europejskich wobec konfederacji barskiej.
Kazimierz Przyboś - Konfederacja barska. Przyczyny i przebieg.
Renata Kułakowska-Zadęcka - Kazimierz Pułaski - dowódca i symbol konfederacji barskiej.
Piotr Wierzbicki - Działania zbrojne konfederatów w Małopolsce południowej.
Piotr Wierzbicki - Szlachta krakowska w konfederacji barskiej.
Piotr Sadowski - Konfederacja barska w starostwie lanckorońskim.
Arkadiusz Michał Stasiak - Legenda bitwy lanckorońskiej.
Maciej Śliwa - Obozy konfederackie w Muszynce, Izbach i Wysowej. Historia i próba rekonstrukcji.
Ryszard Kruk - Pomnik Kazimierza Pułaskiego w Krynicy.
Urszula Janicka-Krzywda - Maryjna pobożność konfederatów barskich.
Maria Molenda-Berkowicz - Moda w czasach konfederacji barskiej.
Barbara Klich-Kluczewska - Pamięć o konfederacji barskiej w PRL. Próba rekonesansu.
Z powodu nieprzeczytania mną w/w materiałów nie jestem w stanie powiedzieć, czy przedstawiają konfederację w sposób krytyczny (tak, jak ja widzę konfederację barską, zarówno jej rolę w dziejach Polski, jak i wycinkowo - w kontekście Łemkowszczyzny) czy hagiograficzny.
Hej nie znalazłem opisu żadnego z referatów w necie. Ktos dysponuje ?
Przede wszystkim:
Maciej Śliwa - Obozy konfederackie w Muszynce, Izbach i Wysowej. Historia i próba rekonstrukcji.
Michał Zacłona - Dr Andrzej Wasiak badacz dziejów konfederacji barskiej w Małopolsce.